måndag 18 november 2013

Färdiga sammanfattning!

Lois Lowry är personen som skrivit Den utvalde.
Boken handlar om en kille som heter Jonas. Jonas bor i ett samhälle som heter Enehanda.   Enehanda är inget vanligt samhälle, människorna som bor där har inga känslor och dom ser inga färger. Det finns regler som man inte får bryta och hela samhället är väldigt strukturerat. Jonas bor med sin familjeenhet, allas familjer i samhället ser lika dana ut och dom består av en pappa, en mamma och två barn.

I december så har samhället en ceremoni som dom kallar ”December ceremoni”. När man väll blir en 12:a så får man ett uppdrag. Alla får olika uppdrag men Jonas uppdrag blir att vara den nya minesbevarare. Att bli den nya minesbevarere inbär att man ska få ta över alla minnen som den gamla minesbevararen bär på så att ingen annan i samhället får dom. När den gamla minesbevararen för över sina minnen så låter han Jonas ligga på en säng och så för han sina händer på Jonas rygg. 

Jonas pappa jobbar på nybarncentret, där tar man hand om dom nya barnen som kommer till samhället. En dag så kommer det en liten pojke som inte mår så jätte bra och det blir Jonas pappas jobb måst eta hand om honom. Jonas pappa väljer att ta hem den lilla pojken till familjeenheten för att se om det blir bättre. Den lilla pojken får namnet Gabriel och han börjar nu bo hos familjen istället för på nybarncentret.
En natt så gnäller Gabriel då tar Jonas upp Gabriel och börjar klappa han på ryggen. Medan han gör det så tänker Jonas på något lugnt och då märker Jonas att han för över minerna till Gabriel.

Jonas är hos den gamlaminesbevararen och då får Jonas se på en befrielse. Befrielse gör man på gamla, dom som bryter reglerna och nyfödda som inte är helt friska. När en befrielse händer så ger någon från älderskomiten en spruta så han helt enkelt somnar in.
Nu när Jonas vet att dom dödar folk så blir han väldigt upprörd och väldigt arg. Vid den här tiden så har Jonas redan fått minnen från kärlek, glädje och smärta så han har börjat känna alla dess känslor. Jonas börjar nu prata med den gamla minnesbevarare om att lämna samhället så att alla Jonas minnen släpps lösa, för då skulle människorna få känslor och kanske sluta med befrielse.

En kväll berättar Jonas pappa om att Gabriel kommer befrias för att han inte sover ordentligt på nätterna. Jonas bestämmer sig då för att lämna samhället samma kväll så att alla hans minnen släpps lösa och kanske har chansen att rädda Gabriel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar